USK : U TOKU JE AKCIJA SIPA-E I GRANIČNE POLICIJE – KRIJUMČARENJE MIGRANATA


U toku je velika akcija Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, kodnog naziva “Lipa”, u borbi protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja nezakonitih migranata i drugih kaznenih djela, koja se odvija u više bh. gradova.Obavljaju se pretresi, hapšenja i privođenja više od 20 osumnjičenih osoba među kojima su i strani državljani.

Riječ je o sticanju nezakonite imovinske koristi u velikim iznosima usljed krijumčarenja više stotina ilegalnih migranataenje više stotina ilegalnih migranata kroz BiH i dalje prema Republici Hrvatskoj.

“Također, osumnjičeni se terete i za neovlašten promet oružja i vojne opreme, kao i pranje novca”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istragom je utvrđeno da je više od 20 državljana BiH, uglavnom s područja Bihaća i okoline, ali i drugih krajeva BiH, u drugoj polovini ove godine, vršilo kontinuirano nezakonito djelovanje na pronalasku, vrbovanju, krijumčarenju, transportu velikog broja ilegalnih migranata, uglavnom državljana Bliskog i Srednjeg Istoka i drugih afroazijskih zemalja.

“Zajedničkom akcijom Tužilaštva BiH i Granične policije BiH, zajedno s partnerskim institucijama u BiH i inostranstvu, dokumentovano je oko 30 organiziranih krijumčarskih transporta, u kojima je krijumčaren različiti broj ilegalnih migranata, najčešće u skupinama od više desetina, pa čak i preko stotine migranata. Osumnjičeni su migrante uglavnom transportovali u blizinu kopnene ili riječne granice sa Hrvatskom, najčešće na potezu od Bihaća do Bosanske Gradiške te im organizovali dalji transport ili ih upućivali na nezakonit prelazak granice”, naveli su.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni navedenim kaznenim djelima, ostvarili nezakonitu imovinsku korist i bogaćenje u velikim iznosima, a dio novca su pokušavali ubaciti u legalne finansijske tokove te su počinili kazneno djelo pranja novca.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, istaknao je da se njeni pripadnici ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala i zahvalio Tužilaštvu BiH na odličnoj saradnji tokom jedne od najvećih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala.

“Opredijeljenost GPBiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija. Rezultati rada Granične policije pokazuju da smo izuzetno ustrajni i fokusirani na razbijanje svakog oblika kriminala”, naveo je Galić.

U operativnoj akciji učestvuje više od stotinu policijskih službenika, a nakon provedenih aktivnosti, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima.

Izvor:RTVUSK

Vezane vijesti: