Velikokladuški SDP žestoko odgovorio predsjednici Laburista

Ni šesti dan od hapšenja načelnika Velike Kladuše i još pet lica, ne smiruju se strasti među građanima a ni političkim akterima. Najglasnija u svemu ovome je predsjednica Laburista, koja svakodnevnim video obraćanjima napada sve redom,  Kantonalnu vladu, tužilaštvo, policiju, medije. U posljednjem obraćanju najoštrija je bila prema SDP-u ili bolje rečeno prema svojim dojučerašnjim partijskim kolegama, indirektno ih optužujući za hapšenja Fikreta Abdića.

Na sve ovo nisu ćutali ni u SDP-u Velika Kladuša, već su je optužili da je ona ustvari najodgovornija za hapšenje svog oca. „Činjenica je da predsjednica Laburističke stranke BiH Elvira Abdić Jelenović traži krivca u nekom drugom za novonastalu situaciju, a neće javno da prizna da je upravo ona najodgovornija osoba za hapšenje svoga oca Fikreta Abdića, načelnika Općine Velika Kladuša, a s ciljem da stekne određenu materijalnu korist“, navodi se u saopćenju Općinske organizacije SDP-a Velika Kladuša.

U saopćenju se kaže da je Elvira Abdić Jelenović također optužena u ovom predmetu, da je pobjegla u Hrvatsku, a da svojim objavama pokušava od sebe napraviti žrtvu. U saopćenju se navodi i da je krajem prošle godine, cjelokupan tadašnji Općinski odbor Laburističke stranke bio za to da se pojedincima iz Općinskog organa ukinu prekomjerna ovlaštenja, a da je to spriječila upravo predsjednica stranke.

Na sam dan hapšenja Elvira Abdić Jelenović se je putem fb obratila svojim pristalicama i napisala je da joj je bilo žao što je taj dan bila „službeno odsutna“, jer je dobila informaciju da su pripadnici policije i nju tražili. Od toga je prošlo punih šest dana a predsjednica je i dalje u egzilu, odakle putem video obraćanja komunicira sa simpatizerima stranke.

Samo dan nakon akcije FUP-a, objavljena je vijest  da je JKP Komunalije najbolje komunalno preduzeće na području USK. Da je ovaj status  preduzeće ostvarilo na osnovu vlastite djelatnosti, vjerujem da bi svi dobronamjerni građani ovakvu informaciju pozdravili. Kao što smo toliko puta navodili, Komunalije su za četiri godine mandata aktuelnog načelnika iz budžeta dobili preko 10 miliona maraka, što ih automatski stavlja u povlašteni položaj, ne samo na Kantonu nego vjerovatno i cijeloj državi kad su u pitanju lokalna komunalna preduzeća. Prosta računica govori da nije bilo ovih budžetskih sredstava Komunalije bi već imale akumulirani gubitak od nekoliko miliona KM, a ne kako se prikazuje ostvarenu dobit od preko 400 000 maraka za prošlu godinu. U toj ekskluzivnoj vijesti navodi se i Alatuša kao dio preduzeća sa 50 zaposlenih. Ono što je indikativno jeste prije dva dana objavljen podatak da je Alatuša prošlu godinu poslovala sa gubitkom od 800 000 KM.

Posljednjih dana na području USK je uočljiva velika polarizacija među građanima, prepucavanja preko društvenih mreža, a svjedoci smo uvreda i drugih neprimjerenih reakcija pripadnika različitih političkih opcija.

Svemu ovome doprinose i neprimjerene reakcije političara kao što je bio i pokušaj onemogućavanja snimatelja na radnom zadatku, od strane Elme Đogić, zastupnice u Federalnom parlamentu.

Iako su izbori tek sredinom novembra, neki već zauzimaju, atletski rečeno, niski start a do početka utrke ostalo je još dosta vremena.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti: