MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Advokat Radulović: Kolika kazna prijeti Salki Zildžiću

Ljubiša Radulović, advokat u Srbiji uhapšenog zastupnika SDA u Parlamentu FBiH Salke Zildžića,  kazao je za “Avaz” da se istraga vodi zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348. Krivičnog zakona Srbije. 

Podsjetimo, kod Bakirovog jurišnika je pronađen pištolj kada je prelazio granicu sa Srbijom. Prema tamnošnjem zakonu, Zildžiću prijeti kazna zatvora od dvije do dvanaest godina, što je mnogo strožije regulirano nego u BiH.

Pronađen pištolj

– Zildžić je priznao da je to njegov pištolj i on ima dozvolu za nošenje tog pištolja u BiH, ali je krenuo neplanirano do Bajine Bašte i izgubio iz vida da mu je pištolj u autu. Kao bivšem sudiji meni to djeluje kao uvjerljiva priča. Određen mu je pritvor od 30 dana pa ćemo vidjeti kada se izvrši vještačenje po proceduri da li je pištolj ispravan pa i šta će se narednih dana dešavati – rekao je advokat Radulović.

Na pitanje kako su do sada u Srbiji rješavani ovakvi slučajevi i kakve su kazne izricane, advokad Radulović rekao je da se kazna od dvije do 12 godina može ublažiti, ali ne manje od šest mjeseci zatvora.

– Da bi se kazna zatvora ublažila ispod dvije godine moraju da postoje neke osobito ublažavajuće okolnosti. Nije isključeno da dođe do sporazuma o priznanju krivičnog djela i tako dalje… Ne izriče se ni pet ni šest ni deset ni dvanaest osim u ekstremnim slučajevima ako kod nekoga nađete arsenal oružja ili ako je neko povratnik u vršenju krivičnog djela. U principu kazne idu od godinu do dvije, u zavisnosti od pojedinačnog slučaja i okolnosti – naveo je on.

Iskaznica OSA-e

Što se tiče iskaznice OSA-e ona ne postoji u predmetu niti mu se stavlja na teret.

Radulović ističe da se Zildžić osjeća dobro.

– Zildžić je sportista, kik bokser i stabilna osoba. Ja ću kao profesionalac učiniti sve da se ovaj slučaj što prije završi a kako će biti to ćemo vidjeti – zaključio je Radulović za “Avaz”. 

avaz.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa