MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Divanhana dobila značajno priznanje: Najbolji bend na svijetu

Za Bosnu i Hercegovinu stiglo je značajno priznanje, naime Divanhana je proglašena najboljom grupom svijeta.

Britanski muzički magazin Songlines je objavio dobitnike svojih nagrada u svih devet kategorija, te je bh. bend Divanhana proglasio najboljim bendom svijeta za 2022. godinu dodijelivši im priznanje “Best Group”.

Muzička tradicija

Ovaj najprestižniji magazin u oblasti muzičkih tradicija svijeta već petnaestu godinu dodjeljuje svoje godišnje muzičke nagrade Songlines music awards, a istu je prvenstveno dodjeljivao čuveni treći program BBC-a. 

Nekoliko zadnjih godina nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umjetnici dolaze. Nakon nominacije, koja je objavljena početkom aprila, već je bilo očito da je Zavrzlama, posljednje studijsko izdanje ovog benda, naišlo na nikada veće interesovanje svjetske javnosti zbog čega je ova nagrada za Divanhanu, sasvim sigurno, dosadašnje najveće priznanje za njihov rad, ali i jedno od najvažnijih u domenu tradicionalne muzike koje stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Album Zavrzlama je tokom 2022. godine najčešće bio u vrhu međunarodnih top lista, što je rezultiralo mnogobrojnim nagradama radijskih panela kao što su Transglobal World Music Chart, World Music Charts Europe i Balkan World Music Chart.

Zavrzlama je snimana početkom 2020. godine u studiju Metro u Sloveniji, u saradnji sa jednim od najlegendarnijih slovenskih producenata Janezom Križajem, a na albumu su gostovali mnogobrojni umjetnici sa raznih krajeva svijeta kao što su Carlitos Yoder (Argentina), Danica Krstić (Srbija), Lakiko (Švicarska), Duygu Demir (Turska), Goran Bojčevski (Sjeverna Makedonija), Ivan Bobinac i Iwan Josipović (Hrvatska), te Rok Nemanič i Klemen Bračko (Slovenija). 

Zlatni medaljon

Album je producirao dugogodišnji saradnik benda Borjan Milošević, a objavila njemačka izdavačka kuća CPL Music i beogradska Multimedia Music.

Osvajanje ovako značajne nagrade za našu zemlju, bio je povod da članove benda Divnahana danas u Vijećnici ugosti Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja im je, tokom susreta, dodijelila zlatni medajlon Grada Sarajeva za promociju kulture na međunarodnom nivou.

Izvor: avaz.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa