MARKETING

Mađarska granična policija pucala na kamion s migrantima

Mađarska policija pucala je u četvrtak na kamion, u kojem se nalazilo oko 30 ljudi za koje se pretpostavlja da su ilegalni migranti, nakon što je bez zaustavljanja prošao kroz kontrolni punkt na granici s Austrijom.

Policija okruga Gjor-Moson-Sopron priopćila je da su policijske patrole u pograničnom selu Harka uočile kamion koji je vozio velikom brzinom prema prelazu.

Policajac je stao ispred kamiona i signalizirao je da se kamion mora zaustaviti radi kontrole. Ali umjesto toga, vozilo je ubrzalo, prisiljavajući ga da se skloni s ceste. Drugi kolega je pucao pokušavajući natjerati vozilo da promijeni smjer, navodi policija u priopćenju na svojoj veb stranici, prenosi Rojters.

Kamion s mađarskim tablicama prešao je granicu i potom se pokvario. Austrijska policija zadržala je vozača Egipćanina i oko 30 putnika nepoznatih nacionalnosti koji su bili u zadnjem dijelu kamiona, priopćila je mađarska policija.

Prema policijskim podacima, mađarske vlasti vraćale su 2.000 do 2.500 migranata sedmično na južnu granicu zemlje sa Srbijom i Rumunjskom u posljednjim sedmicama 2021. Mađarska je 2015. godine podigla ogradu duž srpske granice kako bi spriječila ulazak migranata.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo