MARKETING

Ministri u ponedjeljak razmatraju državni budžet za 2022.: Male šanse za usvajanje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održat će u ponedjeljak, 6. juna sjednicu na kojoj će biti razmatrano usvajanje Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu, a da u njemu pri tome nije izdvojen dovoljno novca za održavanje Općih izbora u oktobru.

Predsjedavajući Vijeća Zoran Tegeltija najavio je sinoć ovu sjednicu te izrazio nadu da će dokument podržati ministri kako bi mogao biti proslijeđen u Predsjedništvo BiH na dalju proceduru.

Nakon toga procedura bi trebalo da bude nastavljena u domovima Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, nije velika vjerovatnoća da će Nacrt budžeta i biti usvojen s obzirom na to da se već sada mnogi žale na količinu novca koja je izdvojena institucijama. Osim toga, ni sami ministri u Vijeću ne mogu biti potpuno saglasni s Nacrtom jer je predloženi budžet za mnoga ministarstva znatno manji od tražene sume.

Najveći problem je sa Centralnom izbornom komisijom kojoj je samo za održavanje izbora potrebno 12,5 miliona KM, a Ministarstvo finansija im je predvidjelo ukupno 13 miliona za sve potrebe Komisije.

Oni su tražili 15.658.000 KM od čega 12.568.000 KM za provedbu izbora, a što je više za 800.000 KM od ranijih predviđanja, a što je uslovljeno poskupljenjima i inflacijom u cijelom svijetu.

Iz CIK-a su tako naglasili da im je potrebno još najmanje 2.800.000 KM kako bi izbori mogli biti realizovani.

Zbog toga pozivaju ministre da razmotre još jednom šta usvajaju, odnosno da usklade budžet sa potrebama državnih institucija.

Osim CIK-a, i Ministarstvo odbrane BiH je dobilo manje novca od traženog, uprkos tome što trenutna kriza u svijetu zahtjeva povećanu pažnju prema ovom sektoru.

No, nekima je planirano i povećanje budžeta u odnosu na ranije, a među tim institucijama je i ministarstvo koje vodi Vjekoslav Bevanda, a koje je i kreiralo budžet.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo