Mladi novinari iz Velike Kladuše posjetili Prijedor i Free radio

Proteklog vikenda u sklopu projekta „Studijska razmjena mladih novinara“ Trend radio iz Velike Kladuše posjetio je Prijedor, Free radio i Polaznike Škole novinarstva Free radija.

 Posjeti je prisustvovalo šest mladih iz Velike Kladuše zajedno sa mentoricom, a u Prijedoru ih je dočekalo osam polaznika prve i druge generacije Škole novinarstva Free radija i mentorica. S obzirom da su ovo mladi ljudi, koji se već poznaju i koji su već sarađivali sa uhodanim tempom krenuli su sa radom.

 U sklopu aktivnosti mladi su izašli na ulice Prijedora, te snimili četiri radijska priloga na teme „Prijedor, grad murala“ , „Zdravi stilovi života“, „Plodovi ljeta“ i „Utisci o samoj posjeti“. Po povratku u studio Free radija, učesnici su snimili svoje priče, a onda su uslijedili zabava i druženje.

 Poslije radne, ali opuštene atmosfere, cijela ekipa otišla je na zajednički ručak, nakon čega su prošetali ulicama Prijedora, te posjetili NP “Kozara” i uživali u predivnom danu na krajiškoj ljepotici.

 Lajla Žalić ispred Trend radija ističe da su sa nesrtpljenjem čekali da posjete kolege sa Free radija, da dođu u Prijedor i upoznaju i ovaj dio BiH. “Mi smo oduševljeni gradom Prijedorom i ekipom koja nas je dočekala. Imali smo priliku da se upoznamo u Velikoj Kladuši, tako da se prilično dobro poznajemo. Nosimo kući pozitivne utiske i željno iščekujemo naše druženje u Sarajevu”, dodaje Lajla.

  Pozitivne utiske sa nama je podijelila i Sandra Macura, polaznica prve Škole novinarstva Free radija.”Danas nam je bilo zaista lijepo. Našim gostima iz Velike Kladuše smo pokazali naš grad i našu planinu Kozaru. Nastavili smo naše druženje što je pozitivno i lijepo, te se nadam da ovo neće biti naše zadnje druženje”, ističe Sandra.

 Ovo je bila peta od planiranih šest posjeta u sklopu projekta “Studijska razmjena mladih novinara”. Sledeća posjeta planirana je narednog vikenda, kada će mladi novinari radija Active iz Zenice posjetiti Veliku Kladušu i Trend radio, a u drugoj polovini septembra uslijediće zajednička posjeta tri radija Sarajevu.

 Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi IOM Bosnia and Herzegovina uz finansijsku podršku USAID Bosnia and Herzegovina .

Vezane vijesti: